top of page
Esther Klaver Klaverhof Coaching Coaching & Counseling

coaching & counseling

Als ik mensen uitleg wat ik precies doe gebruik ik vaak het zogenaamde ‘IJsbergmodel’ van de Amerikaanse psycholoog David McClelland.

TOPJE VAN DE IJSBERG

Dit model geeft mooi weer dat wat je doet en laat zien, je gedrag, maar een topje van de ijsberg is. Het topje dat boven de waterlijn uitkomt. 'Gedrag' is ook hetgeen anderen van jou zien.

Veel coaching & cognitieve gedragstherapie is gericht op het topje van je ijsberg, op jouw gedrag.

ONDER DE WATERLIJN

Echter, onder de waterlijn bevindt zich een nog groter gedeelte van de ijsberg. Dit gedeelte van de ijsberg, dat anderen niet kunnen zien, heeft grote invloed op het topje van de ijsberg. Onder het wateroppervlakte ligt wat je denkt, vindt, wilt en motiveert. Daar ligt jouw identiteit.

 

Het topje van de ijsberg is dus maar een heel klein deel van wie iemand is. Als je onder de waterlijn gaat kijken, dan ontdek je waarom iemand doet wat hij doet. Als jij je gedrag dus écht wilt veranderen, dan moeten we dus óók kijken naar wat er onder de waterlijn ligt.

 

Als jij bijvoorbeeld bij me komt omdat je van je boosheid af wilt, dan kan ik jou helpen om jouw gedrag te veranderen, zodat anderen geen last meer hebben van jouw boosheid. En met discipline en wilskracht kom je dan een heel eind. Maar als er dan een tegenslag komt, kun je gemakkelijk weer terugvallen in die boosheid. We hebben immers alleen jouw gedrag aangepakt en niet wat daaraan ten grondslag ligt.

DE HELE IJSBERG

Ik geloof dat ik je beter kan helpen door óók te kijken naar wat onder de waterlijn ligt. Boosheid is in dit voorbeeld een overlevingstactiek.

Waarom ben je boos? En wanneer is die boosheid ontstaan? Wat is er gebeurd in jouw leven? Waar ben je bang voor?

Ik help jou om op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw gedrag. Zodat daar weer gezondheid kan komen. Zodat jij van daaruit weer gezonde patronen kunt aanleren en boosheid vanzelf verdwijnt.

Dus geen hapsnap oplossing, maar een diepgaand proces dat échte verandering teweeg brengt. Daar sta ik voor.

Esther Klaver Coaching & Counseling Klaverhof Coaching

Weten of ik wat voor jou kan betekenen? Plan snel een vrijblijvend adviesgesprek in!

bottom of page